2015. június 28., vasárnap

Ájult imám – Fahéjas töltött padlizsán

Imam bayildi, vagyis ájult imám néven került be ez az étel a gasztroirodalomba, kissé vicces neve pedig állítólag onnan ered, hogy a konstantinápolyi kalifa, amikor megérezte a konyhából áradó finom, fűszeres illatot, elájult a gyönyörtől. Nos, régóta készülök elkészíteni, de mostanig még nem került sor rá, most viszont elkészült, és noha nem ájultunk éppenséggel el tőle, attól még nagyon finom volt ez a török eredetű étel.

Hozzávalók:  4 kis méretű padlizsán, 1 kis fej hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 2 evőkanál hámozott mandulaforgács, 1 evőkanál kapribogyó, csipetnyi majoránna, 1 babérlevél, fél kiskanál fahéj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 kiskanál cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, bors. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megmossuk. A padlizsánt hámozatlanul hosszában kettévágjuk, a húsát kocka alakban mélyen bevágjuk, megsózzuk, majd vágott felével szűrőbe állítva lecsepegtetjük a keserű levét. 
2. Ez alatt a paradicsomokat megmossuk, tetejüket kereszt alakban bemetsszük, forró vízzel leforrázzuk, meghámozzuk, kettévágjuk, majd enyhén összenyomva a levét és magjait eltávolítjuk, a húsát pedig csíkokra vágjuk. 
3. A hagymát és a fokhagymát kockára vágjuk, a kapribogyót és a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A mandulaforgácsot egy serpenyőben világosra pirítjuk, majd azonnal hideg tányérra szedjük, nehogy megégjen. 
4. A padlizsánt a sótól leöblítjük, enyhén kinyomkodjuk, papírtörlővel leitatjuk, majd a vágott felükkel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben addig sütjük, míg félig megpuhul. 
5. Ezalatt a fokhagymát és a hagymát 3 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, a kapribogyót, a babérlevelet, a majoránnát, a cukrot és a fahéjt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd többször is megkavargatva addig főzzük, míg a paradicsom kezd szétfőni. Ekkor belekavarjuk a petrezselyemzöld felét és a pirított mandulát. 
6. Ha megsült a padlizsán, mindegyik csónak közepéből óvatosan kivájunk 2-3 evőkanálnyit a húsából és a paradicsomos masszába kavarjuk. 
7. Egy tepsit kikenünk egy evőkanálnyi olívaolajjal, a padlizsáncsónakokat a vágott felükkel felfele egymás mellé sorakoztatjuk és megtöltjük a paradicsomos keverékkel. A maradék keveréket pedig a padlizsáncsónakok között szétoszlatjuk. 
8. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percet sütjük, tálaláskor rászórjuk a maradék petrezselyemzöldet. Pitával vagy friss kenyérrel, illetve párolt rizzsel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A kapribogyó és a mandulaforgács kihagyható. A fűszerek közül kötelező módon kell lennie benne fahéjnak, sónak, borsnak és nagyon sok petrezselyemzöldnek, a többi mellőzhető. 
• Nem lényeges, hogy a padlizsáncsónakok között legyen maradék töltelék sütéskor, inkább halmozzuk meg a csónakokat.

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése