2015. június 13., szombat

Csirkés zöldborsóleves

A zsengeborsóval úgy vagyok, hogy leginkább nyersen szeretem majszolni csak úgy frissen az ágáról és megeszem a héját is a kemény hártyáját lehúzva előbb. De a zsengeborsóból nagyon finom leves is készíthető, egy kis maradék csirkehússal pedig tartalmassá is tehető.

Hozzávalók: 1 csirkefarhát, 30-40 dkg zöldborsó, 1 kisfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1, evőkanál házi ételízesítő, só. 

1. A csirkefarhátat megmossuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha felfőtt, leszedjük a habját és csendes tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontokról. 
2. A zöldséget megpucoljuk, a hagymát kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. 
3. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd a zöldborsót, és tovább dinszteljük. 
4. Ha a zöldség már színt váltott, megszórjuk pirospaprikával, feltöltjük a húslével, ételízesítővel és sóval ízlés szerint fűszerezzük, majd tovább főzzük, amíg a zöldség megpuhul. 
5. Ezalatt a csirkefarhátról leszedjük a húst, apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. 
6. Amikor már minden puha, a tojássárgáját elhabarjuk a tejföllel, apránként feltöltjük kevés forró levessel, és ezzel a keverékkel legírozzuk a levest. 
7. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 
8. Tálaláskor borsot adhatunk mellé. 

 Jó tudni! 
• Fagyasztott vagy konzervzöldborsóból is elkészíthető, ebben az esetben a borsót akkor adjuk a leveshez, miután a sárgarépa megpuhult.

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése