2015. június 19., péntek

Epres-fehércsokis torta kétféle változatban

Kétféle tortát készítettem a menyemnek és a fiamnak ugyanolyan krémekkel egy hét eltéréssel. Mivel mindkettő jól sikerült és mindkettőben fontos hozzávaló az eper - ráadásul, mifelénk még mindig lehet epret kapni - úgy döntöttem a receptjüket egy bejegyzésben osztom meg. 
Ő Ani, a menyem és épp az eper- és csokihabos kekszalappal készült tortáját vágja fel. Erről sajnos csak ez az egy fotó készült, vagyis csak a tortáról nem készült fotó, de alább írom, hogyan készítettem.

Eper- és csokihabtorta kekszalappal

Hozzávalók a kekszalaphoz: 30 dkg keksz, 5-7 dkg olvasztott vaj, 1-2 evőkanál rum, cukor, ízlés szerint, esetleg pici tej; hozzávalók az eperhabhoz: csészényi friss eperlekvár, 2 dl tejszín, 0,1 dkg (10 g) zselatin; hozzávalók a fehércsokihabhoz: 20 dkg fehér csokoládé, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 0,1 dkg (10 g) zselatin; hozzávalók a friss eperlekvárhoz: 50 dkg eper, cukor, ízlés szerint, 1 citrom leve. 

Előkészítése: Az eperből 5-10 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, megpucoljuk, apróra vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét, majd ízlés szerint cukrozzuk. Így hagyjuk néhány órát, majd erős lángon addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad, és kocsonyás leve keletkezik, de az eperdarabkák még felismerhetően látszanak benne. A kekszet megtörjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, ízlés szerint kevés cukrot és rumot, majd összegyúrjuk. Ha túl keménynek találnánk a kekszmasszát, kevés tejjel lazíthatjuk. 

Elkészítése: A kekszmasszát egy kerek, kapcsos tortaformába simítjuk, majd betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a fehér csokis habot. Vagyis a fehér csokit gőz fölött kevés tejjel felolvasztjuk, a zselatint előbb beáztatjuk, majd forráspontig hevítjük, és a csokihoz adjuk. A csokis-zselatinos keveréket lehűtjük, ez alatt felverjük a tejszínhabot és lazán belekavarjuk az olvasztott csokiba. A csokis masszát rásimítjuk a kekszalapra, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára. Ez alatt ekészítjük az eperhabot: előbb beáztatjuk a zselatint kevés eperlében vagy vízben, majd gőz fölött forráspontig hevítjük és a friss eperlekvárhoz kavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán beleforgatjuk a zselatinos eperlekvárt. Ezt a masszát simítjuk rá a már megdermedt fehér csoki habra, majd további 1-2 órát hűtjük. Végül a félretett eperszemeket szeletekre vágjuk és ezzel díszítjük a tortát.
A fiamnak nem akartam ugyanolyan tortát sütni, de mindenképp valami hasonlót szerettem volna. Így hát a charlotte-ra esett a választásom, amiben az is közrejátszott, hogy nem volt otthon keksz, de nem akartam azzal tölteni az időt, hogy elmegyek az üzletbe vásárolni. Ez pedig így készült, és így néz ki felszeletelve.

Charlotte eper- és csokihabbal

Hozzávalók a charlotte piskótájához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, só, pici citromlé, illetve friss eperlekvár; hozzávalók az eperhabhoz: csészényi friss eperlekvár, 2 dl tejszín, 0,1 dkg (10 g) zselatin; hozzávalók a fehércsokihabhoz: 20 dkg fehér csokoládé, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 0,1 dkg (10 g) zselatin; hozzávalók a friss eperlekvárhoz: 70 dkg eper, cukor, ízlés szerint, 1 citrom leve. 

Előkészítése: Az epret megmossuk, megpucoljuk, apróra vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét, majd ízlés szerint cukrozzuk. Így hagyjuk néhány órát, majd erős lángon addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad, és kocsonyás leve keletkezik, de az eperdarabkák még felismerhetően látszanak benne. Ez alatt elkészíthetjük a piskótát: a tojásokat külön válasszuk, a fehérjét a cukorral, kevés citromlével és a sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd lazán, kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben vékony piskótát sütünk, majd a papírral együtt felcsavarjuk, és úgy hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt lehúzzuk róla a papírt és megkenjük friss eperlekvárral, majd újra felcsavarjuk. 

Elkészítése: Egy tálat kibélelünk átlátszó fóliával, a piskótát ujjnyi szeletekre vágjuk, majd a tál alját és oldalát kirakjuk a szeletekkel. Az eperhabhoz előbb beáztatjuk a zselatint kevés eperlében vagy vízben, majd gőz fölött forráspontig hevítjük, és a friss eperlekvárhoz kavarjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és lazán beleforgatjuk a zselatinos eperlekvárt. A masszát belesimítjuk a piskótaszeletekkel kirakott tál aljába. majd 1-2 órát hűtőbe tesszük dermedni. Ez alatt elkészítjük a csokihabhot: a fehér csokit gőz fölött kevés tejjel felolvasztjuk, a zselatint szintén előbb beáztatjuk, majd forráspontig hevítjük, és a csokihoz adjuk. A csokis-zselatinos keveréket lehűtjük, ez alatt felverjük a tejszínhabot és lazán belekavarjuk az olvasztott csokiba. Ezután rásimítjuk a csokis habot, tetejét kirakjuk piskótaszeletekkel és hűtőbe tesszük, míg megdermed. 

Jó tudni! 
• Ne kavarjuk a tejszínhabhoz melegen sem az olvasztott csokit, sem az eperlekvárt, mert a hab összeesik!

Sok sikert bármelyik változat elkészítéséhez, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése