2015. június 14., vasárnap

Gombás szelet

Az úgy volt, hogy Zsófi, a Székely Konyha grafikai szerkesztője jó ideje kíváncsi arra, hogyan is készülnek az ételek a lapba. Többször is kérdezgetett: mi lesz azokkal az ételekkel, egyáltalán, hogyan is néz ki az egész folyamat? Őszinte kíváncsisága örömmel töltött el és megígértem neki, hogy majd egyszer megmutatom, hogyan is zajlik nálam az egész folyamat. Aztán úgy adódott, hogy egyik vasárnap eljött hozzám, hogy együtt dolgozzunk, én pedig úgy véltem, itt az alkalom, hogy Zsófi kívácsiságát kielégítsem. Gondolkodtam egy sort, mi is legyen az étel, amit elkészítek, a döntésben végül az segített, hogy megérkezett Árpi bácsi, a gombakirály egy adag illatos szegfűgombával. S akkor megint gondoltam merészet és nagyot: "összeházasítottam" a Robi-séf barátomtól tanult gombás szeletet az RTL-Klub Konyhafőnök műsorában látott köretötlettel, hozzá készítettem egy fantáziasalátát az éppen kéznél lévő zöldségekből. Na, hát ez lett belőle.

Hozzávalók a gombás szelethez: 50 dkg sertésbélszín, fűszerkeverék, só, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj; 
Hozzávalók a fűszerkeverékhez: 2 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt rozmaring, fél mokkáskanál kakukkfű, fél mokkáskanál gyömbérpor, 1 mokkáskanál fokhagymapor; 
Hozzávalók a körethez: 3-4 nagy burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyfej salottahagyma, 25-30 dkg szegfűgomba, só, bors, pirospaprika.  

1. Elkészítjük a fűszerkeveréket: a hozzávalókat egy kis tálba tesszük és összekavarjuk. 
2. A sertésbélszínt hártyáitól megtisztítjuk, majd egészben hagyva megmossuk, a vizet leitatjuk róla, pici olajjal átkenjük, sózzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, és legalább egy napig hűtőben érleljük. 
3. Ezután egy serpenyőben olajat hevítünk, és a hús minden oldalát pirosra pirítjuk. Áttesszük egy lábosba, annyi vizet töltünk rá, amennyi ellepi, majd nagy lángon felforraljuk, főzzük kb. öt percet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk a levében puhulni. 
4. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, keresztben kettévágjuk, a közepét karalábéfúróval kivájjuk és sós vízben 5-10 perc alatt előfőzzük. Az előkészített krumplikat a kivájt felével lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, mogyorónyi vajat teszünk rá és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 
5. Ezalatt a gombát megpucoljuk, átmossuk. A kétféle hagymát megpucoljuk és laskára vágjuk. 
6. A vöröshagymát azon az olajon, amiben a húst sütöttük, megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk. A salottahagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd a hús főzőlevéből keveset aláöntve selymesre pároljuk. 
7. Egy kisebb lábosban a lisztből és a vajból világos rántást készítünk, feltöltjük a hús levével, pici sóval és borssal ízesítjük, majd összeforraljuk. Továbbá a már kihűlt húst rézsútosan felszeleteljük és visszatesszük a forró lébe, hogy átmelegedhessen. 
8. Tálaláskor a sült vajas krumplik közepét megtöltjük a párolt hagymával, illetve a hagymás gombával és a tányérra sorakoztatjuk, mellétesszük a hússzeleteket és megöntözzük a bő lére engedett mártással. 
9. Vegyes salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Aki túl bonyolultnak találná a köret elkészítését, az tálalja egyszerűen krumplipürével vagy egyszerű vajas-petrezselymes burgonyával. Ebben az esetben viszont a gombát megpirítjuk a hús zsiradékjában, majd a lisztből vajból és a hús főzőlevéből készített mártáshoz adjuk. 
• Szegfűgomba hiányában a nagyon aromás gombákat leszámítva bármilyen más gombából elkészíthető.

Sikert az elkészítéséhez, majd jó étvágyat!

1 megjegyzés: