2015. június 22., hétfő

Hurutos zöldbableves

Nálam megesik, hogy semmilyen húsfélét nem kívánok, még akkor sem, ha éppenséggel vasárnap van. Így jártam többek közt tegnap is, valami egyszerű és könnyű ebédre vágytam, mindenképp olyanra, amiben nincs hús, de mivel épp vasárnap volt, azt is szerettem volna ha az az étel mégis ünnepi lesz. Előtte való nap finom sárgahüvelyű zöldbabot sikerült vennem az kedvenc zöldségesemnél, de Árpi bácsi, a Gombakirály is beállított tekintélyes mennyiségű szegfűgombával. Innentől már sokat nem is kellett gondolkodnom, mert összeállt a kép: hurutos zöldbab levest készítettem, hozzá másodiknak pedig szegfűgomba-paprikást puliszkával. Mindkettő Gyergyó-vidéki hagyományos étel, nincs benne semmi újítás, nem is igényli egyik étel sem, hiszen mindkettő a maga egyszerűségében nagyszerű. A levesről még annyit, hogy hajdanán nagyanyám készítette így a zöldbablevest néha. 

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 2 sárgarépa, 1 kisfej karalábé, 1 kisfej hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 hurut, 2 dl tejföl, só. 

Elkészítése 
1. A zöldségeket megpucoljuk, a zöldbabot 2-3 centis darabokra tördeljük, a sárgarépát és a karalábét hosszú csíkokra vágjuk, a hagymát apró kockára vágjuk. 
2. A hagymát az olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel, sót adunk hozzá és felforraljuk. 
3. A már fövő vízbe beletesszük a zöldbabot, a sárgarépát és a karalábét, majd puhára főzzük. 
4. Ezalatt a hurutot elkavarjuk a tejföllel, kevés forró levessel hígítjuk, majd az egészet a fövő leveshez adjuk és újra felforraljuk. 

Jó tudni! 
• A hurut régi örmény ételízesítő, Hargita megyében Csíkszépvízen és Gyergyószentmiklóson készítik. Receptjét a Székely Konyha blogon találjátok, itt, azonban mindenkit óvva intek, hogy kereskedelemben kapható tejnek nevezett fehér löttyből kipróbálja. Ehhez ugyanis rendes, úgy értem valóban tehéntől származó jházi tej szükséges.

Sikert az elkészítéséhez, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése