2015. június 23., kedd

Szegfűgomba-paprikás

Megint meglátogatott Árpi bácsi, a gyergyói gombakirály, ezúttal nagy adag finom szegfűgombát hozott, nem is keveset. A szegfűgombából sokféle finom ételt lehet készíteni, de mind közül a legfinomabb a paprikás - legalábbis szerintem. Nincs semmi rendkívüli ebben a receptben, illetve ha a rendkívüliséget keressük benne, akkor azt mindenképp az egyszerűségében kell kutatni. Ugyanis ugyanúgy készítem, mint édesanyám, keresztanyám, az összes nagynéném, ángyom és nagyanyám, illetve ahogyan sok családban készítik a Székelyföldön.  

Hozzávalók: 50 dkg szegfűgomba, 2 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kevés tej.

Elkészítése
1. A szegfűgombát megpucoljuk, megmossuk; a hagymát meghámozzuk és kockára vágjuk; a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk.
2. A kacsazsíron üvegesre dinszteljük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, és többször is megkavarva, addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi. Közben sózzuk, borsozzuk.
3. Megszórjuk liszttel, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a kevés tejjel hígított tejfölt és kiforraljuk.
4. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.
5. Pirított puliszkával és salátával tálaljuk.

 Jó tudni!
• A szegfűgombát lehetőleg szürőben, gyorsan mossuk át, mert a gomba hamar megszívja magát vízzel.
• Vegetáriánusoknak kacsazsír helyett finom napraforgóolajjal készítsük!

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése