2015. június 24., szerda

Zöldbabfőzelék

Szeretem, amikor sok a zöldség és csak az okozhat problémát, hogy mi készüljön a zamatos friss zöldségből: leves vagy főzelék, netán rántsuk vagy pirítsuk. Nos, szerintem mindent ki kell próbálni! Ám, mivel szezonja van a zöldbabnak, most legyen főzelék belőle, mert levest már főztünk korábban. Elképzelhető, hogy nálunk még nincs mindenhol zöldbab, de rövidesen már a gyergyói kertekben is lehet szedni a zamatos hüvelyeket, és a piacokon zöldségeseknél mindenképp egyre olcsóbban lehet vásárolni. Használjuk ki a lehetőséget és készítsünk egy jó zöldbabfőzeléket! A recept, amit megosztok, ősrégi, van ennek számos újragondolt változata is, de nekem valamitől mégis ez az igazi. 

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, pirospaprika, 1-2 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés ecet, 1 dl tejföl, só. 

Elkészítése 

1. A zöldségeket megpucoljuk, a zöldbabot 2-3 centis darabokra tördeljük, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk és kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. 
2. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldbabot és a paradicsomot, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi, megsózzuk és puhára főzzük. 
3. Amíg a zöldbab fő, világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, a főzelékhez adjuk és kiforraljuk. 
4. Végül belekavarjuk a tejfölt, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, kevés ecettel ízesítjük és fasírttal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Ha a rántásba kevés sót szórunk és hideg vízzel töltjük fel, nem csomósodik! 
• Ha netán mégis csomós lenne a rántás, nyomjuk át egy szűrőkanálon!

Sikert a kipróbálásához, majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése