2015. november 30., hétfő

Csirkebecsinált

A becsinált leves kétféle változatát is posztoltam a múlt héten, egyrészt megismerkedhettetek a borszéki Rózsi néni becsinált levesével, másrészt a gyergyócsomafalvi Erzsi néni poékalevesével. Most pedig a nagyanyámféle csirkebecsináltat készítettem el, ugyanis megígértem Pataki Csillának, hogy a hét végén sort kerítek rá és akkor posztolom is. Egy kis csúszással íme a recept! Ám, azt elöljáróban elmondom, hogy csirkebecsináltat csak és kizárólag házi csirkéből érdemes készíteni, a "bóti" csirkehúsnak nincs az az ereje, ami kell ehhez a leveshez. Egyrészt ennek a levesnek a titka a jó, erős alaplé, amit a csirke aprólékjából - farhát, szárnyak, nyak, zúza - kell főzni ugyanazokkal a zöldségekkel, mint a húslevest, a kereskedelemben kapható csirkének viszont híg a leve, gyenge húslevese fő. Másrészt a "bóti" csirke hamarabb megfő, mint a zöldség, ha a húst hamarabb tesszük oda főni, mint a zöldséget, akkor teljesen szétfő. 

Hozzávalók 

A leveshez: 2 csirkefarhát, 4 csirkeszárny, 20 dkg zúza és szív, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 kis zeller, 1 karalábé, 1 hagyma, néhány szem bors, só, 15-20 szem aszalt szilva, 1-2 babérlevél,1 evőkanál cukor, ecet. 
A grízgaluskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz. 
A rántáshoz: 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál kacsazsír, 1 kiskanál pirospaprika. 

Elkészítése 

1. A húst és a zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt szűrőkanállal leszedjük a habját, sózzuk, hozzáadunk néhány szem borsot, és lassú tűzön addig főzzük, amíg minden puha lesz benne. 
2. Ha a leves megfőtt, leszűrjük, a zöldségek közül a sárgarépát, zellert és petrezselymet kockára vágjuk, illetve a tetszés szerint a csontról leszedjük a húst. 
3. A tojást feltörjük, a fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, elkavarjuk, majd lazán belekavarjuk a grízt is – felhasználásig pihentetjük. 
4. Egy fazék aljában karamellizáljuk a cukrot, majd hozzátöltjük a leves felét, beletesszük az aszalt szilvát, a babérlevelet és felforraljuk. 
5. Ha forr a leves, beleszaggatjuk a grízgaluskát, és a maradék levest merőkanalanként hozzáadva, lassú tűzön kifőzzük a galuskát. 
6. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és a húst, illetve a lisztből, kacsazsírból, kevés pirospaprikával rántást készítünk és berántjuk vele a levest. Végül kevés ecettel savanyítjuk. 
7. Tálaláskor tejfölt adhatunk mellé. 

Jó tudni! 

• Csirkebecsináltat házi csirkéből érdemes készíteni! Ha a kereskedelemben forgalmazott csirkéből készítjük, akkor hamarabb a zöldséget tegyük oda főni, és amikor forr, akkor adjuk hozzá a húst! 
• Nyáron aszalt szilva helyett tehetünk bele egrest, vagy éretlen szilvát is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése