2016. január 11., hétfő

Sült lazac parmezános csicsókával és párolt brokkolival

Még karácsony előtt vettem egy tasak fagyasztott lazacot azzal az elgondolással, hogy majd az ünnepre alakítok valamit belőle. Aztán amikor kibontottam a tasakot, láttam, hogy a négy szeletecske lazac sehogysem lesz elég öt személynek, így gondosan visszacsomagoltam és beraktam a fagyasztóba, hogy majd máskor megkészítem. Aztán a minap Gizi tett közzé az Erdélyi Ízőrzők facebook-csoportban egy lazacos receptet, ami igencsak megtetszett, mert egyszerűnek tűnt és tetszett a fűszerezése. Végül fűszerezésben kicsit eltértem a Gizi leírásától, hiszen a színes bors mellé tettem egy kis citromborsot is, mert halfélékhez ennél jobb nincs. Úgy gondoltam, hogy köretet is másat készítek, mivel a zöldségesnél épp volt csicsóka és brokkoli, így erre esett a választásom. Mindehhez még készítettem egy kis fokhagymás öntetet és kész is volt a vasárnapi ebédem. Jutott a fiaméknak is belőle, s még a Székely Konyha februári lapszámában is benne lesz.


Hozzávalók 

A sült lazachoz: 4 szelet lazac, tengeri só, színes bors, citrombors, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve. 
A parmezános csicsókához: 4-5 csicsóka, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 2 evőkanál reszelt parmezán, 2 cikk fokhagyma. 
A párolt brokkolihoz: 1 kis fej brokkoli, 1 evőkanál reszelt parmezán. 
A fokhagymás öntethez: 2 cikk fokhagyma, csipetnyi tengeri só, 1 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve.  
Elkészítése 

1. A lazacszeleteket sózzuk, megszórjuk citromborssal és kevés színes borssal, majd meglocsoljuk citromlével. Kb. egy órát állni hagyjuk, hogy a hús beszívja a fűszereket. 
2. Ezalatt megpucoljuk a csicsókát, hasábokra vágjuk, sózzuk, megszórjuk zúzott fokhagymával és a parmezán felével, meglocsoljuk olívaolajjal és összeforgatjuk. 
3. A brokkolit rózsáira szedjük, átmossuk. 
4. Egy tepsibe halmozzuk a fűszeres csicsókát, mellérakjuk a brokkolit úgy, hogy a tepsi fele üresen maradjon. Alufóliával lefedjük, majd előmelegített sütőben (180 fokon) kb. 15 percig pároljuk. 
5. Ezalatt az olívaolajat összeforraljuk a vajjal és a lazacszeleteket a bőrös felükkel lefele addig sütjük, míg kb. feléig átsül. 
6. Ekkor kivesszük a sütőből a köretet, a csicsókát átforgatjuk, majd mind a brokkolit mind a csicsókát megszórjuk egy-egy evőkanálnyi parmezánnal. Mellérakjuk a félig átsült lazacszeleteket, meglocsoljuk a vajas-olívás keverékkel, majd fólia nélkül még 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
7. Közben a két cikk fokhagymát pépesre zúzzuk, csipetnyi sót teszünk rá, majd folytonosan kevergetve, lassan rácsurgatjuk az olívaolajat és a citromlevet. 
8. Tálaláskor tányérra tesszük a sült lazacszeletet, megöntözzük a fokhagymás öntettel, melléhalmozzuk a csicsókát és a brokkolit, citromkarikával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A csicsókával gyorsan dolgozzunk, mert hamar megfeketedik. 
• Csicsóka helyett sült krumplival is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ezt is ki fogom próbáln! Persze, miután megtudom, hogy:
    1. Mi az a csicsóka?
    2. Milyen a citrombors?
    Bocs a tudatlanságomért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csicsókáról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
      A citrombors egy fűszerkeverék, ami citromhéjat és őrölt borsot tartalmaz, nagy bevásárlóközpontokban lehet vásárolni.

      Törlés