2016. március 21., hétfő

Mustáros bárányborda

Azt tapasztaltam, hogy a báránybordával meglehetősen mostohán bánunk mi, itt a Székelyföldön. Ugyanis a bárány csontos bordázata legtöbbször pörköltként, gulyásként végzi, vagy levesben landol, jó esetben megtöltjük és töltött bárány lesz belőle. Ezért kicsit szétnéztem, hadd lám, mások mit is készítenek belőle, így akadtam rá erre a receptre már nem is emlékszem, hogy hol. Lényeg, hogy a fűszerezését teljesen a saját ízlésemhez igazítottam, így csupán az ötlet származik valaki mástól.

Hozzávalók

1 kg bárányborda, 2-3 evőkanál mézes mustár, 2 rozmaringágacska, só, bors, 4-5 cikk fokhagyma, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál vaj. 

Elkészítése 

1. A báránybordát a csont mentén felszeleteljük, enyhén sózzuk és borsozzuk. 
2. A mustárból, a zúzott fokhagymából és a reszelt citromhéjból marinádot készítünk, majd a szeletelt bordát bekenjük vele és legalább két órát állni hagyjuk. 
3. A vajat felolvasztjuk egy lábosban, és a bordaszeletek mindkét oldalát hirtelen átpirítjuk rajta, majd tányérra szedjük. 
4. A lábosban maradt zsiradékhoz hozzáöntjük a bort, beletesszük a rozamaringágacskákat, visszarakjuk a bordát és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. 
5. Friss zöldségsalátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Ha a bárányborda leve elfő, de még mindig nem puhult meg, kevés vízzel vagy borral pótoljuk és tovább pároljuk.

Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése