2016. április 20., szerda

Báránypörkölt sajttejben

Egyik évben valamikor szeptember derekán Marosfőre hívtak zsűrizni az ifjúsági szervezet főzőversenyére. A versenynek nem volt különösebb kikötése mit is főzzenek, az egyetlen kitét az volt, hogy legyen valami helyi jellegzetesség. Na, ott kóstoltam életemben először ezt az igencsak finom pásztorételt, amit a vaslábi önkormányzat csapata készített Tinca Valentin vezetésével. Azóta többször is elkészítettem, legalábbis olyan alkalmakkor, amikor egyszerre jutottam hozzá bárányhúshoz és sajttejhez.
Hozzávalók

1 kg csontos bárányhús, kevés bárányzsiradék, 2 nagyfej hagyma, 1 paprika, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, 2-3 dl sajttej.

Elkészítése

1. A bárányhúst hártyáitól megtisztítjuk, apróra vágjuk, a bárányzsiradékot felaprítjuk; a hagymát és a paprikát megpucoljuk és kockára vágjuk.
2. A bárányzsiradékot kiolvasztjuk és megdinszteljük benne a hagymát meg a paprikát, megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a felaprított bárányhúst és lefedve, időnként kevés vizet adva hozzá félpuhára pároljuk.
3. Amikor a hús félig megfőtt, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel, felöntjük sajttejjel, és addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, a sajttej pedig enyhén karamellizálódva a hagymával finom, sűrű szafttá válik.
4. Puliszkával tálaljuk.

Jó tudni!

• A sajttej a sajtkészítés után visszamaradó tejtermék, az esztenákon – vagyis pásztortanyákon – gyakran használták különféle ételek ízesítésére.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése