2016. május 1., vasárnap

Grillezett csirkecomb édesburgonya-chipsszel és tzatzikivel

Noha panellakásban lakom és emiatt meglehetősen nyűgös a grillezés, attól még nagyon szeretek grillezni. Igaz, ritkán adatik meg, hogy szabadtűzön, igazi grillrácson készítsek ételeket, de megteszi a grillserpenyő is, igaz utána ki kell szellőztetni alaposan a lakást. Az ízélmény viszon mindent felülmúl, így hát ha épp olyan kedve szottyan, hát grillezek. Mivel ma május elseje, s mint olyan, egyben a grillszezon kezdete is, gondoltam ezt a pompás ételt ajánlom mára nektek. Az édesburgonya-chips helyett készíthettek mellé sült hasábburgonyát, vagy bármilyen grillezett zöldséget. A tzatziki helyett is jöhet valamilyen más saláta, nálam is csak azért volt ez, mert épp teszteltem a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja által, nevezetesen Portik-Hegyi Loránd sajtmester által készített joghurtot. Jelentem, nagyon finom a joghurt, majdnem olyan sűrű mint a görögjoghurt! A sajtmester szerint minden bizonnyal csak azért majdnem, mert a görögjoghurtban tartósítószer meg ki tudja mi van, hogy olyan legyen, ebben pedig nincs semmi adalék, és tartósítószer nélkül is garantáltan eláll három hétig. 
Hozzávalók 

A grillezett csirkecombhoz: 4 db kicsontolt felső csirkecomb, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, illetve kevés fehérbor. 
Az édesburgonya-chipshez: 2-3 db édesburgonya, olaj a sütéshez, só, chilipaprika. 
A tzatzikihez: 4-5 db uborka, 2 evőkanál joghurt, 1 evőkanál tejföl, 5-6 cikk fokhagyma, só, citromlé, 1 csokor zöldkapor. 

Elkészítése 

1. A csirkecombot a grillparti előtt egy nappal bepácoljuk, vagyis sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaszeletekkel és egy éjszakát hűtőben tartjuk. 
2. Másnap előbb elkészítjük a tzatzikit: az uborkát megmossuk, a reszelő nagy fokán lereszeljük, enyhén sózzuk és legalább fél órát állni hagyjuk. Ezután a levét enyhén kinyomkodjuk, citromlevet facsarunk rá, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát és összeforgatjuk. Végül hozzáadjuk a joghurtot és tejfölt, összekavarjuk és tálalásig hűtőben tartjuk. 
3. Előkészítjük az édesburgonyát, vagyis meghámozzuk és vékony karikára vágjuk, majd bő olajban úgy sütjük meg, hogy egyszerre készüljön el a grillezett csirkecombbal. Ha megsült az édesburgonya, sózzuk és kevés chilipaprikával megszórjuk. 
4. A bepácolt csirkecombot grillrácson vagy grillserpenyőben a bőrös felével lefelé sütjük kb. 3 percet, ezután átfordítjuk és a másik felét kb. 2 percig sütjük. Közben egy-két alkalommal megspricceljük kevés fehérborral. 
5. A grillezett csirkecombot édesburgonya-chipsszel és tzatzikivel tálaljuk. 

Jó tudni! 

• A tzatziki görög uborkasaláta, ami eredetileg csak joghurttal készül. 
• A csirkecombot grillezés közben ne forgassuk, mert kiszárad! 
• Édesburgonya-chips helyett tálalhatjuk sült hasábburgonyával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése