2016. május 14., szombat

Töltike árpagyönggyel

A töltike, akárcsak "nagy testvére" a töltött káposzta, azon ételeink közé tartozik, amit nagy előszeretettel főzünk nagyobb mennyiségben olyan alkalmakra, amikor vendégeket várunk, de pontosan nem tudjuk, hányan is érkeznek. Nyilván, ahogy minden családnak megvan a saját töltött káposzta receptje, úgy megvan a tuti töltike receptje is. Nekem is megvan, noha az utóbbi években töltikét is épp annyifélét készítettem, mint töltött káposztát. A képen látható töltike attól különleges, hogy lósóskába vagy lóromba töltöttem, a töltelékjébe pedig árpagyöngyöt tettem rizs helyett és tálaláskor nem kenyeret, hanem puliszkát adtam mellé.
Hozzávalók

A lóromgöngyöleghez: 20-25 db lóromlevél, só, 1-1 csokor friss kapor és borsikafű (csombor); illetve 1 evőkanálnyi paradicsompüré és 15 dkg húsos szalonna.
A töltelék: 30 dkg darált hús, 5 dkg füstölt szalonna 1 fej hagyma, 15 dkg hántolt árpa, só, bors, pirospaprika, 1-1 csokor friss kapor és borsikafű (csombor), 1 kiskanál paradicsompüré.

Elkészítése

1. A lóromlevelek vastag erezetét éles késsel kimetsszük, és egy tálba halmozzuk. A szalonnát apró kockára vágjuk; a hagymát megpucoljuk és felkockázzuk; a kaprot és a borsikafüvet finomra aprítjuk a töltelékhez.
2. Kb. másfél liternyi enyhén sós vizet felforralunk a kaporral és borsikafűvel, majd leforrázzuk vele a leveleket. A forrázó, fűszeres léből kb. 4-5 dl-nyit meghagyunk feltöltőlének.
3. Elkészítjük a tölteléket: a szalonna zsírját kiolvasztjuk, a fölösleges zsírt letöltjük, a maradékon pedig üvegesre dinszteljük a hagymát és megszórjuk pirospaprikával. A hagymás keverékhez adjuk az átmosott árpagyöngyöt, kevés vizet öntünk alá és előfőzzük. A darált húst egy mély tálba halmozzuk, hozzáadjuk a hagymás, előfőzött árpagyöngyöt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vágott kaporral és borsikafűvel, hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés langyos vizet és összegyúrjuk.
4. A leforrázott lóromlevelet a tenyerünkbe terítjük, ráhalmozunk fél evőkanálnyi tölteléket, felgöngyöljük és a göngyöleg végeit benyomkodjuk.
5. Egy cserépedény alját kirakjuk húsos szalonnaszeletekkel, és rásorakoztatjuk a töltelékeket.
6. A paradicsompürét feloldjuk a félretett fűszeres forrázólében és rátöltjük a töltelékekre, amíg épp ellepi.
7. A cserépedényt előmelegített sütőbe toljuk és kb. 1-1,5 óra alatt készre főzzük.
8. Puliszkával tálaljuk és tejfölt adunk mellé.

Jó tudni!

• Töltikét göngyölhetünk karalábélevélbe, tormalevélbe, szőlőlevélbe, de martilapuba is.
• Árpagyöngy helyett a tölteléket készíthetjük rizzsel is.
• A cserépedényt használat előtt fél órával áztassuk be!
• Főzés közben a sütőben egy-két alkalommal ellenőrizzük, hogyan készül a töltike, ha elfőtte volna a levét, forró vízzel pótoljuk. Fontos, hogy forró legyen a víz, mert a hideg víztől elrepedhet a cserépfazék.
• Ha nincs cserépedényünk, bármilyen más edényben gáztűzhelyen is megfőzhetjük a töltikét.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése