2016. július 3., vasárnap

Mogyorós-mazsolás ordajégkrém

Az a helyzet, hogy minden évben készítek ordafagyit, de még soha nem sikerült fotót készíteni róla, mert amikor megfelelő állagú volt a fagyi , nem volt időm a fotózásra, amikor meg időm lett volna, akkor már fagyi nem volt. Mint tudjátok, az orda egy olyan túróféleség, amit az erdélyi pásztortanyákon - esztenákon - abból a sajttejből főznek, ami a sajtkészítés után megmarad. Nos, az ordát sokféleképpen felhasználják kezdve attól, hogy sok zöldséggel csak úgy önmagában fogyasztják azon át, hogy ordás puliszkát, ordakrémet készítenek belőle, a különféle ordás süteményekkel bezárólag, de ordafagyit ritkábban készítenek belőle. Aztán néhány évvel ezelőtt a csíkszeredai Nagymama cukrászdában, volt alkalmam ordafagyit is kóstolni, már akkor elhatároztam, hogy én is készítek. Nos, azóta sokszor készítettem - két egyformát soha -, de soha nem írtam le, nem fotóztam le. Ezt viszont most sikerült lencsevégre kapni, ráadásul le is írtam.

Hozzávalók 

15 dkg orda, 5-6 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 4 dl tej, 4 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, mandulaaroma ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 5 dkg mogyoró, 1 dl rum, fél kiskanál élelmiszerkeményítő. 

Elkészítése 

1. A mazsolát beáztatjuk, a mogyorót felaprítjuk, és egy serpenyőben megpörköljük, majd felhasználásig félretesszük. 
2. A két tojássárgáját és a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az élelmiszerkeményítőt és a tejet, felforraljuk, majd hideg vízbe merítve az edényt, lehűtjük. 
3. Az ordát villával összetörjük, kisebb adagokban hozzákavarjuk a tojásos-tejes pépet, beletesszük a pörkölt mogyorót és a rumban áztatott mazsolát. Ízlés szerint kevés mandulaaromával ízesítjük, majd összekavarjuk. 
4. A tejszínt habbá verjük, majd kisebb adagokban összekavarjuk az ordás masszával. 
5. Fagylaltformába vagy műanyag dobozokba téve fagyasztóba helyezzük néhány órára. 
6. Tejszínhabbal és csokidarabkákkal megszórva tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Jobban kijönnek az aromák, ha a fagylaltba teszünk pici sót.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése