2016. június 25., szombat

Cseresznyebefőtt

Elérkezett a befőzések időszaka is, ilyenkor ahogy rendre jelennek meg a különféle gyümölcsök, zöldségek, a hétvégéimet befőzésekkel töltöm. A képen épp cseresznyebefőtt látható - igaz, hogy régi a kép, de fontosnak tartottam most beblogolni, hátha valaki kedvet kap rá, hogy cseresznyét tegyen el télire. 

2016. június 24., péntek

Sztracsatellás fagylalt

Most látom, hogy nálam ugyan ténylegesen beállt a fagyiszezon, ám egyetlen fagyi/parfé/jégkrém stb receptjét sem blogoltam be mostanság. Az van, hogy nagyon szeretem - főleg ebben a rekkenő hőségben, ami most éppen van nálunk - a jeges finomságokat. Épp ezért igyekszem, hogy a fagyasztómban mindig legyen valami finomság, ha elfogy, készítek újat. Miért készítem? Hát elsősorban azért, mert mióta megkóstoltam a házi készítésű fagyikat, jégkrémeket, parfékat, nem eszem a boltit. Pontosabban, évente egyszer szoktam venni a boltból is, de azt csak azért, hogy örömmel nyugtázhassam: a saját készítésű még mindig jobb!

2016. június 22., szerda

Görögsaláta – Horiatiki

Nem tudom, máshol milyen időjárás van, de nálunk Gyergyóban úgy lehet, ma van A Nyár. Tudjátok, mifelénk közszájon forog egy adoma, miszerint arra a kérdésre, mikor van nyár Gyergyóban, a helyes felelet az, hogy valamikor júliusban vagy augusztusban egy csütörtök délután. Vidékünkön ugyanis nem a meleg éghajlatáról híres, hanem a hűvös nyarairól, amikor esténként nyugodtan fel lehet venni akár a kardigánt is, ha nem akarunk megfázni. No, erre cáfolt rá a mostani időjárás, ugyanis már két napja 30 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka nyitott ablakkal alszom, és csak sunyítok bent a lakásban, ha nem nagyon muszáj, akkor nem megyek ki. Ilyenkor főzni sincs kedvem, ezért hoztam ezt a jó kis salátát, ami finom is, tápláló is, főzni sem kell, csak összeaprítani. Hiába na, a görögök nagy szakértői a kánikula-kajáknak, a mediterrán hőségekben jobb olyantól példát venni, aki jártasabb ebben a témában. A horiatiki egyébként a fáma szerint a görög földművesek kedvenc étele.

2016. június 21., kedd

Nyári zöldségleves

A könnyű kis nyári zöldségleveseknek számtalan változatát készítem ilyenkor, amikor sok a zöldség. A képen látható leveske egy a sok közül, s csak azért írom le, hogy a kezdők is inspirálódhassanak belőle. Ez most a receptleírásban foglaltak alapján készült, de van amikor másként készül legfőképp annak függvényében, hogy épp milyen zöldség van kézügyben, de az is előfordul, hogy belefőzök egy kis csontos húst is, azt is annak függvényében, hogy épp mi van itthon.

2016. június 20., hétfő

Csirkés zöldborsó

Amikor bőséggel van zsenge zöldborsó, nincs jobb étel a csirkés zöldborsónál! Amúgy tapasztalatom szerint, a zöldborsó mindenféle hússal passzol, de nekem leginkább a csirkével jött be. Nagy előnye, hogy hamar elkészül, nem kell sokat időzni a nyári nagy melegekben a tűzhely körül.

2016. június 19., vasárnap

Kapros rózsatökleves húsgombóccal

Az úgy volt, hogy volt egy rózsatököm a hűtőben, amit a minap "hirtelen felindulásból" vettem meg, mert éppen volt a kis Smiley aprózárban, ahol szoktam vásárolni a zöldségeket. Zárójelben jegyzem meg, hogy Gyergyószentmiklós legjobban ellátott zöldségüzletéről van szó, mindig friss az árujuk, a tulajdonos nagyon figyel a vásárlók igényeire, és kérésre még olyan zöldségeket is beszerez, amiket egyébként nem vesznek a városlakók. Így például náluk lehet kapni csak édesburgonyát, csicsókát, kelbimbót, s még sokmindent a megszokott aprózári kínálat mellett. De ebben az üzletben nemcsak a kínálat gazdag, hanem a kiszolgálás is kifogástalan, Zsuzsi és Erika mindent megtesznek a vásárlók érdekében. Nagyon szeretek hozzájuk járni, s ha van egy kis idejük, akkor "főzni" is szoktunk nagyokat elméletben, ugyanis a lányok, ha valami olyan zöldséget veszek, amit nem sokan vásárolnak, mindig megkérdik, mi készül belőle. Így jártam a rózsatökkel is, igaz, amikor megvettem, még halvány segéd sejtelmem sem volt róla, mit is készítek belőle, de megígértem a lányoknak, na meg az Erdélyi Ízőrzők Facebook-csoportból néhány tagnak, hogy amint kitalálom, beblogolom és megmutatom. Íme!

2016. június 18., szombat

Sült oldalas karalábéfőzelékkel

Mondtam már, hogy nagyon szeretem a karalábét? Mondjuk épp annyira nem, hogy minden nap terítéken legyen, de ettől függetlenül eléggé sűrűn kerül az asztalra, főleg ilyenkor, amikor zsenge, és bitangul finom. Tehát, merő véletlen, hogy most egymás után két karalábés recept került a blogra, ennek oka pedig az, hogy időnként el-elmaradozok a blogolással.

2016. június 16., csütörtök

Karalábéleves húsgombóccal

Szeretem a nyarat, mert sok a zöldség, és sokféle finom levest lehet készíteni ebben az időszakban a zsenge zöldségekből. Egyik kedvencem a karalábé, amiből többféle levest is szoktam készíteni - ez most húsgombócos lett.

2016. június 12., vasárnap

Emi néni juhtúrós kiflije

Említettem már többször is, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a rokonságom valamennyi idősebb hölgytagja kitűnően süt-főz. 

2016. június 4., szombat

Sárgarépafőzelék

Kicsit leragadtam a főzelékeknél, de nem bántam meg, mivel sokféle finom főzeléket készítettem az elmúlt időszakban. Némelyiket feltéttel együtt fényképeztem le, másikat anélkül, de olyan is akadt, amelyiket is-is. A képen látható sárgarépafőzelékből például kétféle fotó készült, a képen simán a főzelék látható, de lesz olyan fotó is, amelyiken feltét is van. Ez a főzelék is természetesen az újragondoltak közé tartozik mivel ebben sincs sem rántás sem habarás.