2017. március 8., szerda

Mátrai borzoska édesburgonya-pehellyel

Lévén ma nőnap és mint olyan pirosbetűs, jeles nap, gondoltam valami ünnepélyesebb étellel hozakodom elő. A mátrai borzoskáról elöljáróban annyit, hogy jó hosszú ideig úgy gondoltam, ez egy olyan étel, amit csak és kizárólag vendéglőkben "speciális" körülmények közepette mesterszakácsok tudnak készíteni. Igazából nem is vonzott, hogy elkészítsem, mert nagyjából elégedett voltam azzal, amit hébe-hóba az éttermekben fogyasztottam. Aztán Rózsi néni, a borszéki szakácsnő-barátnőm készített egy alkalommal nagyon finom mátrai borzoskát, s amikor megláttam, milyen könnyű elkészíteni, egyből kedvet kaptam hozzá. Azóta többször is asztalra került nálunk ez a nagyon finom étel.

Hozzávalók

A mátrai borzoskához: 8 szelet sertéskaraj, só, bors; illetve a panírhoz: 4 közepes burgonya, 4 tojás, 4-6 evőkanál liszt, valamint olaj a sütéshez. 
Az édesburgonya-pehelyhez: 4 nagy édesburgonya, 5 dl olaj a sütéshez. 
A fokhagymás tejfölhöz: 2 dl tejföl, 4-5 cikk fokhagyma. 

Elkészítése 

1. A sertéskarajt kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és felhasználásig hűtőben tartjuk. Az édesburgonyát megpuculjuk és vékony karikára vágjuk; a burgonyát meghámozzuk és a reszelő durva fokán lereszeljük; a fokhagymát megpucoljuk és pépesre zúzzuk. 
2. A reszelt burgonyát megsózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd enyhén kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojásokat, megborsozzuk és annyi lisztet kavarunk hozzá, hogy palacsintatészta állagú masszát nyerjünk. 
3. A hússzeleteket előbb lisztbe mártjuk, majd a burgonyás masszába, és forró olajban mindkét oldalát kisütjük. 
4. Közben egy másik edényben elkészítjük az édesburgonya-pelyhet: az olajat felforrósítjuk és a vékonyra vágott édesburgonyát kisütjük benne. 
5. Elkészítjük a fokhagymás tejfölt: a fokhagymát belekavarjuk a tejfölbe. 
6. A kisült hússzeleteket tányérra tesszük, fokhagymás tejfölt kenünk rá, melléhalmozzuk a sült édesburgonya-pelyhet, rizibizivel és friss salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Ízlés szerint reszelt sajtot is szórhatunk rá.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése