2017. március 20., hétfő

Vajban párolt süllő salátákkal, pirított kenyérkockával - vendégposzt

Szomorú eseményeken vagyok túl, szombaton eltemettük a 46 éves unokatestvéremet - májrákos volt. Nagyon közel állt hozzám lelkileg, noha a földrajzi távolság közöttünk nagy volt, főleg az utóbbi 15 évben, ő ugyanis Budapesten élt a családjával, de sosem szerette a nagyvárost, és mindig hazavágyott. Most már hazatért, és itthon szülőfalujában tért örök nyugalomra... Az élet azonban nem áll meg még akkor sem, ha az elmúlt héten kissé lelassult, így hát igyekszem visszarázódni a hétköznapokba. Többek közt ezzel a finom étellel, ami az előző bejegyzés folytatása akar lenni - ha mind kissé megkésve is - vagyis, Ildikó kolléganőm a nagyon finom savanyú, fokhagymás csirkeleveséhez süllőt készített főételnek nagyon finom salátákkal.

Hozzávalók 

A vajban párolt süllőhöz: 4 szelet filézett süllő, só, bors, 10 dkg vaj. 
A jégsalátához: 1 fej jégsaláta, illetve 2-3 evőkanál joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, csipetnyi citromhéj, só, bors, kb. 10 cm-nyi kígyóuborka. 
A vegyes salátához: fél kis fej vöröskáposzta, 1 fej zöldsaláta, 1 sárgarépa, illetve só, bors, balzsamecet és olívaolaj. 
A pirított kenyérkockához: 4-5 szelet fehér kenyér, 5 dkg vaj, só, 1 cikk zúzott fokhagyma. 

Elkészítése 

1. Előbb elkészítjük a pirított kenyérkockát. Ehhez a kenyér karéját előbb levágjuk, majd a belsejét kockára vágjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a fokhagymát és többször megkavargatva piros ropogósra pirítjuk benne a kenyérkockákat. Ha megpirultak, papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, hogy lecsepegjen róluk a fölösleges zsiradék, majd a végén sózzuk. 
2. Előkészítjük a vegyes salátát. Ehhez a sárgarépát vékony szeletekre gyaluljuk, a vöröskáposztát szálasra vágjuk, a zöldsalátát apróra tépkedjük. 
3. Elkészítjük a jégsaláta öntetét: a joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat, a citromlét, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a csipetnyi reszelt citromhéjat és az apró kockára vágott kígyóuborkát, majd összekavarjuk. 
4. Legvégül megsütjük a süllőt. A süllőszeleteket sütés előtt sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőben hevített vajon mindkét oldalát megsütjük. 
5. Tálalás előtt fűszerezzük a vegyes salátát sóval, borssal, kevés olívaolajjal és balzsamecettel, illetve a jégsalátát felszeleteljük. 
6. Tálaláskor tányérra halmozzuk a vegyes salátát, mellétesszük a jégsalátaszeleteket és leöntjük az öntettel, mellérakjuk a süllőszeleteket, majd az egészet megszórjuk pirított kenyérkockákkal. 

Jó tudni! 

• A kenyérkockák pirításánál fontos, hogy a vaj forró legyen, ellenkező esetben a kenyér felszívja a zsiradékot! 
• A jégsaláta öntetét, ha nagyon sűrűnek találnánk, kevés vízzel lazíthatjuk.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Őszinte részvétem, Alíz. Nagyon fiatal volt. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az együttérző szavaid! Sajnos, az élet már csak ilyen, nem egyformán szabják mindenkinek... Élhetett volna még Laci, mert egy igazi jó ember volt, kicsit szögletes, karcos, érdes, de vajból volt a lelke, és mindenkin segített, akin csak tudott. Sajnos, őrajta nem tudott segíteni senki...

      Törlés
  2. Azt mondják,a rák az érzékeny lelkű emberek betegsége. És azt hiszem, így igaz, sajnos. Békesség kísérje!

    VálaszTörlés